Helhetssyn på äldrevården

På eftermiddagen gästade professorn i geriatrik, Gunnar Akner, Socialdemokraternas lokal för att tala om äldrevården. Det var Pell Uno Larsson som arrangerat det hela, inom ramen för vårt lokala rådslag om äldrefrågor, och mötet var mycket välbesökt. Och mycket intressant. Det finns anledning att återkomma till Akners idéer men just nu tänkte jag i huvudsak punkta ner fem egna slutsatser från hans föredrag (Gunnar Akner har en mycket intressant helhetsidé om hur äldrevården i Örebro län skulle kunna lyftas rejält genom en samordnande ”Äldrevårdscentral” som fungerar som utvecklingsenhet och kompetenscentrum, men den idén förtjänar fler rader än så här).

  1. Oavsett organisationsform måste vi hitta knep för att ”tvinga” oss själva, vårdpersonal, chefer, medborgare, anhöriga och alla andra att tänka ”individ som behöver vård och omsorg” före ”vem ska betala det här, vems ansvar är det?”. Det där är lättare sagt än gjort, men inget kan vara viktigare: Revir, titelsjuka, stuprörstänkande och svarte-petter-tänkande måste ersättas av helhetssyn.
  2. All äldrevård måste kopplas närmare forskning och utveckling. Det handlar delvis om att utnyttja universitetets resurser bättre (Akner pratade mycket klokt om detta), men också om att göra utveckling till en naturlig del av vardagsarbetet. Det måste alltid finnas resurser till reflektion, etiska diskussioner och vidareutbildning.
  3. Vi måste hantera balansen mellan å ena sidan behovet av att samla informationen om den enskildes hälsa och sjukdom och å andra sidan rädslan för att bygga upp sårbara databaser fulla av känslig information.
  4. Vi kan inte acceptera dagens övertro på medicinering – inte så att vi ska sluta använda läkemedel, men vi måste se till så att det är rätt läkemedel som används och att de ska tas bort om de inte gör nytta (eller skada). Det kan ju låta självklart, men det faktum att det inte alls är självklart visar hur viktig frågan är.
  5. Lika självklart som vi (numera) tycker att det är att erbjuda servicetjänster för alla över 80 år, lika självklart borde det vara att erbjuda återkommande hälsokontroller för alla över 80 (eller möjligen för alla över 70). Särskilt gäller det självklart de äldre som är sjuka och i synnerhet de med flera hälsoproblem.

Annat jag skrivit om äldrefrågor finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *